söndag 7 juni 2009

PSYKOLOGISKT STILLEBEN

Scenen påminner om en av illustrationerna ur Rosenzweigs Picture Frustration Study. Den typ av suggestiva och obekväma tvåpersons scenarion som åskådaren ska förhålla sig till...
...hur frustrerad känner sig person A?
...om person A kunde säga något till person B, vad skulle hon säga?
Rummet överexponerat, de skisslika skuggorna i snabba diagonaler från möblerna, mellan kindben och näsa på de stela ansiktena, medan ljuset från ljusrören över baren hänger likt ett vitt passpartout över bakgrunden. I soffan de två gestalterna dräpta i skuggor. J i en av sina gamla militärsjukhus-uniformsjackor i grå ull med korslika knappar över bröstkorgen och hård axelvaddering som spänner ut ur hans pojklika smala axlar. Det lockiga håret okammat under dearstalkern i blå polyester. Framför honom en halfpint Guiness som nyss fyllts och börjat sätta sig, de i ljuset asfaltsgrå bubblorna frusna i ögonblicket de skummar till ytan ur den kolsvarta glaset. Kroppen stelt upphyskad mot skinnsoffan, munnen halvöppen och pannan rynkad. Den ena handen vilar om min handled. Ego alltså i tweedkavaj och sömmade strumpbyxor under den oxblodsfärgade kjolen och hastigt uppnålat hår. Hakan mot bröstkorgen och nävarna knutna, den krumma ryggen vikt likt ett valv ur ryggstödet och ansiktet dolt i lösa testar. En redan tömd GT på bordet, limeskivan krossad i botten av glaset och träbordet mönstrat i de kladdigt fuktiga märken som det våta glaset lämnat sedan det otåligt måste ha flyttas runt. Den gripna armen halvrest, utspänd, hängande i de sega trådarna av ljus. Och den Rosenzweigska frågan alltså:
Vad ska A säga till B?

Bilderna, eftersom det knappast går att leta upp Rosenzweigs orginal, är hämtade från den helt fantastiska sidan Accidental Mysteries, vars författares väninna snubblade över den suggestiva och smått homoerotiska serien gömda längst bak i en bok på Rosenzweigs estate sale. Huruvida de var en del av tidiga varianter av Rosenzweig bildtester i aggression förtäljer inte historien.

1 kommentar:

annemarie sa...

Läst idag igen. Mamma