tisdag 1 april 2008

APRIL OCH RÄDSLAN FÖR LÖGNER

"The custom of playing tricks on the first day of April is one of very general prevalence. Many persons encourage children to practice those tricks through a mistaken idea of their innocence. The object of this little book is to exhibit some of the evils of deception, even when practiced in a form so apparently harmless and so pleasing to many. It will also indicate to parents and teachers the decided opposition with which they ought to discountenance this, together with every other evil, and 'appearance of evil.' It is from such beginnings that the young too often have their morals corrupted, and their souls destroyed."

The Sunday-School Union of the Methodist Episcopal Church in New York, April Fool; or, The Evils of Deception, 1852.
(från Museum of Hoaxes)

Den ändlösa kampen mot ondskan är uttröttande.

9 kommentarer:

annemarie sa...

Jag blev lurad i dag. Ordentligt. Fick en p-bot...och hann bli arg...tills jag såg att det var ett reklamjippo...och det tyckte jag var ganska skoj. Men i slutändan handlade det ändå om pengar... att bli av med dem vill säga. Må gott. A-M

N sa...

Jag älskar Bob Dylan. Det är, antar jag, föga förvånande. Jag älskar musiken, jag älskar texterna. Jag älskar det för att det är på samma gång ett eko från det förflutna som det är en röst från framtiden. Det är tidlöst, det uråldrigt, det är lustigt nog evigt. Man känner på sig att det kommer att finnas för alltid, och att det alltid har funnits. Det spelar ingen roll om alla skivorna försvinner, om alla böckerna och texterna går upp i rök, det kommer ändå att finnas kvar.
När jag läser din blogg, hur opretto bloggar nu än må vara, så finns det en antydan av uråldrighet i din röst. Det finns där, det är den som fascinerar mig. Jag skall inte överdriva med mitt smicker. Du är inte där ännu, men det finns där. Jag kommer att fortsätta läsa den här bloggen, för jag vet att en dag kommer allt att falla på plats och din röst kommer att bli lika evig som all sann litteratur. Folk kommer fortfarande att föredra Blondinbella och Liza Marklund, men jag kommer åtminstone känna ett visst hoppfullhet inför det faktum att det finns instanser i den här världen som fortfarande är värda att besöka, som fortfarande kan få en att känna. Och nu om du ursäktar mig, är jag aningen generad.

A sa...

Jag blev också lurad. Men det slutatde lyckligt. Det stod i DN att de skulle glasa in liften och en nedfart i Hammarbybacken. På taken skulle det vara fullt med reklam, och om somrarna skulle de odla vin i den växthusliknande nedfarten. Jag blev väldigt upprörd och när jag gick förbi backen på väg till jobbet hade jag i mitt stilla sinne redan planerat motattacker och protestlistor.
När M senare på kvällen sa att det bara var ett aptilskämt var lättanden total. Jag blev inte ens sur över att ha varit så otroligt lättlurad.
Det får en att tänka över det skrivna ordets makt. / A

anne-marie sa...

N - vilket oerhört vackert gensvar. A- jag gick på det där aprilskämtet ungefär i tio minuter...sedan insåg jag...men hallå... sedan trodde jag absolut att världens ståstillaide i fem minuter var ett apriljippo men det visade sig att det var det inte alls. Fantastisk läsning denna gång. Svaren du har fått så fina. Hälsar A-M

J sa...

Niklas - Jag misstänker att du förstår hur lycklig du gör mig, det där är väl det finaste man kan säga till en skribent. Tack.(Så det är så här det känns att vara människa! Att vara vid liv!)Eftersom nu också jag är lite generad, vill jag bara tillägga att jag känner mig grymt stolt över att ha dig som läsare och jag hoppas att du förstår att jag känner detsamma när jag läser din blogg.

J sa...

A - bitarna faller på plats. Det hade ju blivit ett ganska snopet slut på den protesten. Själv har jag gått ren genom skärselden. Inga lögner i år. Har för tillfället en inneboende så jag är i exil i sovrummet. Nya vidder på hemmaplan, bokstavligen, man tänker mycket annorlunda från sängen.

anne_marie sa...

Hej - jag vill också ha ett personligt svar - du får inte snuva mig på den konfekten... A-M

J sa...

Sorry dear madam, tack för att du är här. Jag håller på att försöka skriva medan jag har tid, hence slött svar, eftersom jag aldrig lyckas få vara ensam nu för tiden. Lilla du, hur är allt? Ring gärna igen. Jag är mer alert nu, har beställt boxningshandskar på nätet och ska försöka göra något åt min ilska som hotar att svälja allt runt omkring sig just nu. Postar ny post om ett par minuter... peace be with you.

annemarie sa...

hurra1